imbb mobile logo
 

Νέες Δημοσιεύσεις

Μιμητής θερμιδικού περιορισμού ενισχύει την επαναμυελίνωση προωθώντας ένα λιγότερο φλεγμονώδες κυτταρικό περιβάλλον

Ερευνητές του ΙΜΒΒ έδειξαν ότι το νικοτιναμίδιο (ΝΑΜ, μια μορφή βιταμίνης Β3) ενισχύει την παραγωγή μυελίνης μετά από απομυελινωτική προσβολή μέσω σηματοδότησης μικρογλοιακών κυττάρων ώστε να μην προκαλούν περαιτέρω βλάβη και μέσω αστροκυττάρων ώστε να μειώνουν τη φλεγμονή. Το ΝΑΜ είναι εγκεκριμένος από το FDA μιμητής θερμιδικού περιορισμού που επάγει την αυτοφαγία.

[PubMed]

Η πρωτείνη PML ρυθμίζει την άμυνα εναντίον του μεταστατικού καρκίνου του μαστού

Η πρωτείνη PML ελέγχει καίριες κυτταρικές αποφάσεις μεταξύ επιβίωσης και θανάτου. Μια νέα μελέτη από ερευνητές του ΙΜΒΒ προτείνει ότι η PML καταστέλλει την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού και αποτελεί ένα νέο βιοδείκτη. Η PML φρενάρει τη μετάσταση παρεμποδίζοντας την επιβίωση καρκινικών βλαστοκυττάρων, την μετανάστευσή τους και τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων.

[Molecular Oncology]

Πρωτεΐνη-μεταφορέας στα πόδια των κουνουπιών λειτουργεί ως αντλία για την έξοδο του εντομοκτόνου από τον οργανισμό

Τα κουνούπια του γένους Anopheles, μεταδίδουν ελονοσία, προκαλώντας σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας. Μια  νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από ερευνητές του IMBB αναδεικνύει πρωτεΐνη-μεταφορέα, στα πόδια των κουνουπιών  που απομακρύνει το εντομοκτόνο από τον οργανισμό. Ο μηχανισμός μπορεί να στοχευθεί ώστε να αποκατασταθεί η τοξικότητα των εντομοκτόνων.

[PLOS]

Μελέτη της μετάβασης νευρικού ιστού σε κακοήθεια σε ένα μοντέλο Δροσόφιλας

Ερευνητές του ΙΜΒΒ χρησιμοποιούν ένα μοντέλο καρκίνου νευρικού ιστού στη μύγα Δροσόφιλα για να διερευνήσουν πώς η απορρύθμιση μηχανισμών διαφοροποίησης και κυτταρικής αύξησης, αλλά και οι αλληλεπιδράσεις με μακροφάγα καθορίζουν την πορεία προς την κακοήθεια.

[Δελτίο Τύπου] [PNAS]

Παράγοντες του μεταβολισμού mRNA ρυθμίζουν τη μιτοχονδριακή βιογένεση, τη γήρανση και την απόκριση σε στρες

Νέα μελέτη ερευνητών του IMBB δείχνει ότι τα σωμάτια που αποθηκεύουν ή αποικοδομούν mRNAs αλληλεπιδρούν με τα μιτοχόνδρια για να ρυθμίζουν τη βιογένεση και τη λειτουργία τους. Η διασφάλιση της ισορροπίας των αλληλεπιδράσεων αυτών είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροβιότητα και την προσαρμογή στο στρες.

[Press Release] [EMBO Journal]

Ρύθμιση της αυτοφαγίας και του μεταβολισμού στο συκώτι

Σε ένα άρθρο Σχολιασμού που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism, ο Καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης αναλύει μια μελέτη που αποκαλύπτει ένα νέο σηματοδοτικό μονοπάτι ελέγχου της αυτοφαγίας και του μεταβολισμού στο συκώτι από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου.

[Cell Metabolism]

H δομή και λειτουργία μιας κυτταροσκελετικής ακτίνης στα παράσιτα της ελονοσίας

Η ελονοσία είναι μια παρασιτική ασθένεια που εμφανίζεται κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες.  Μια μελέτη από ερευνητές του IMBB και του Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν διερεύνησε μια ειδική ακτίνη του παρασίτου για να κατανοήσει τη δομή και τη λειτουργία της. Τα ευρήματα έχουν επιπτώσεις στις στρατηγικές ελέγχου της νόσου.

[Plos Pathogens]

Ερευνητές του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ αποκάλυψαν τους μοριακούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στην παθογένεια του νευροεκφυλιστικού συνδρόμου Wolfram

Πρόσφατη έρευνα στο ΙΜΒΒ του ΙΤΕ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Death and Disease, αποκάλυψε ότι η CISD-1, μια πρωτεΐνη με ικανότητα δέσμευσης συμπλεγμάτων σιδήρου-θείου που έχει συνδεθεί με το νευροεκφυλιστικό συνδρόμο Wolfram τύπου 2, ρυθμίζει τη μακροζωία και την πρωτεόσταση εμπλέκοντας τους μηχανισμούς της αυτοφαγίας και του ενδογενούς αποπτωτικού μονοπατιού.

[Nature CDDis]

Ερευνητές του ΙΤΕ και της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ρίχνουν φως στον μηχανισμό της γήρανσης μέσω της ρύθμισης των πυρηνικών λιπιδικών σταγονιδίων

Διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ, ΙΤΕ), του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ, ΙΤΕ) και της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ρίχνει φως σε ένα νέο μηχανισμό ρύθμισης της γήρανσης, μέσω της διατήρησης της ομοιόστασης των πυρηνικών λιπιδικών σταγονιδίων.

[Aging Cell

Ερευνητές του ΙΜΒΒ αναπτύσσουν καινοτόμα υπολογιστικά εργαλεία για την εξιχνίαση του ρόλου των δενδριτών στον εγκέφαλο

Οι δενδρίτες είναι πολύπλοκες νευρωνικές δομές με βασικό ρόλο στην επεξεργασία των πληροφοριών στον εγκέφαλο. Ερευνητές του ΙΜΒΒ ανέπτυξαν ένα νέο λογισμικό που επιτρέπει την ενσωμάτωση σημαντικών δενδριτικών ιδιοτήτων σε μοντέλα νευρωνικών δικτύων. Τέτοια μοντέλα προάγουν την κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου και οδηγούν σε νέα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

[Δελτίο Τύπου] [Nature Communications]

Ανακάλυψη ενός αντι-ανασταλτικού μικροκυκλώματος υπεύθυνου για την επεξεργασία πληροφοριών στον ιππόκαμπο

Ερευνητές του IMBB και του NYU ένωσαν τις δυνάμεις τους για να μελετήσουν πώς ο εγκέφαλος μεταφέρει σημαντικές πληροφορίες, όπως η καινοτομία και η ανταμοιβή. Χρησιμοποιώντας ηλεκτροφυσιολογικές καταγραφές σε δενδρίτες, οπτογενετικούς χειρισμούς και υπολογιστική μοντελοποίηση, ανακάλυψαν ένα μικροκύκλωμα ενδονευρώνων που ελέγχει την εμφάνιση δενδριτικών δυναμικών στους πυραμιδικούς νευρώνες του ιππόκαμπου προκαλούμενα από τον ενδορινικό φλοιό. Ο ενδορινικός φλοιός είναι από τις πρώτες περιοχές που αλλοιώνονται στη νόσο Alzheimer.

[Cell Reports]

Ερευνητές του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ αποκαλύπτουν ένα νέο μοριακό μηχανισμό που ρυθμίζει τη γήρανση και την αναπαραγωγή

Πρόσφατη έρευνα στο ΙΜΒΒ του ΙΤΕ, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature Aging, ρίχνει για πρώτη φορά φως σε ένα θεμελιώδη μηχανισμό ελέγχου της γήρανσης και της αναπαραγωγικής γονιμότητας.

[Δελτίο Τύπου] [Nature Aging]

Διαταραχή της γλυκόζης και του άξονα ήπατος-παγκρέατος σε ποντικούς με απαλοιφή του γονιδίου HNF4A στο ήπαρ

Σε μια δημοσίευση από την ομάδα του Δ. Καρδάση στο περιοδικό Metabolism, αποκαλύπτεται ένας νέος ρόλος του πυρηνικού υποδοχέα HNF4A στη ρύθμιση της γλυκόζης και στον άξονα ήπατος-παγκρέατος σε ποντικούς που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων θεραπειών του διαβήτη και του λιπώδους ήπατος.

[PubMed]

Η απορρύθμιση της τρισδιάστατης οργάνωσης του γονιδιώματος των Τ λεμφοκυττάρων προκαλεί αυτοανοσία.

Σε αυτή την εργασία, η ομάδα του Χ.Σπηλιανάκη έδειξε ότι η πρωτεΐνη SATB1 διαμεσολαβεί την επικοινωνία υποκινητή-ενισχυτή γονιδίων που ευθύνονται για την ανάπτυξη των Τ λεμφοκυττάρων. Η απουσία SATB1 οδηγεί στην απορρύθμιση της γονιδιακής μεταγραφής σε θυμοκύτταρα και δευτερογενή λεμφικά όργανα, επηρεάζοντας την ομοιόσταση των Τ κυττάρων και οδηγώντας σε αυτοανοσία.

[PubMed] [Nature] [Δελτίο Τύπου]

DNA damage responses drive the autoreactivity of B cells

B cells in lupus erythematosus patients exhibit an autoreactive phenotype characterized by excessive activation and antibodies production. We reveal that ATR-mediated DNA damage response (DDR) drives the pathogenicity of B cell responses in SLE. Pharmacological targeting of ATR, attenuated B-cell immunogenic profile, proposing DDR as a novel therapeutic target.

[PubMed]

Παθογόνα βακτήρια αναστέλλουν την κυτταρική έκκριση του ξενιστή για να παρεμποδίσουν την άμυνά του

Τα παθογόνα βακτήρια παράγουν μία πρωτεΐνη τελεστή που παρεμποδίζει την εξωκύττωση επηρεάζοντας τη σωστή συναρμολόγηση του συμπλόκου εξωκύττωσης.
Σε φυσιολογικές συνθήκες (Α), το σύμπλοκο εξωκύττωση, συναρμολογείται μεταφέροντας τα εκκριτικά κυστίδια στην μεμβράνη του κυττάρου, ώστε να εκκρίθουν τα συστατικά τους στον εξωκυττάριο περιβάλλον (αποπλάστης).
Κατά τη μόλυνση με το βακτήριο Xanthomonas (Β), μία πρωτεΐνη παθογένειας του  βακτηρίου μπλοκάρει την σωστή συναρμολόγηση του συμπλόκου εξωκύττωσης, παρεμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο τη διαδικασία εξωκύττωσης των εκκριτικών κυστιδίων (κάποια σχετίζονται και με την άμυνα του ξενιστή).

[Δελτίο Τύπου]  [Plant Cell]

H μείωση της μιτοχονδριακής μάζας αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και δρα προστατευτικά ενάντια στην γλυκοτοξικότητα

Ερευνητές του ΙΤΕ ρίχνουν φως στον μηχανισμό της ρύθμισης της γήρανσης μέσω επαναπροσδιορισμού του μεταβολισμού".
Περιγραφή: "Διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ, ΙΤΕ) και του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ, ΙΤΕ), ρίχνει φως σε ένα νέο μηχανισμό ρύθμισης της γήρανσης, μέσω επαναπρογραμματισμού του κυτταρικού μεταβολισμού.

[Δελτίο Τύπου]