espa logo

Ο Νομπελίστας Svante Pääbo Κεντρικός Ομιλητής της Διάλεξης «Φ. Καφάτος 2026» στο IMBB, 9 Οκτωβρίου | Νέα

Εκδηλώσεις
Αρχική > Νέα > Εκδηλώσεις
09.10.2026

Ο Νομπελίστας Svante Pääbo Κεντρικός Ομιλητής της Διάλεξης «Φ. Καφάτος 2026» στο IMBB, 9 Οκτωβρίου

H φετινή διάλεξη στη μνήμη του Φώτη Καφάτου επιστρέφει στο ΙΤΕ. Η εκδήλωση οργανώνεται από το EMBL προς τιμήν του παγκοσμίου φήμης Έλληνα βιολόγου Φώτη Καφάτου, ιδρυτικού Διευθυντή του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ.

Το 2026, το ΙΜΒΒ θα καλωσορίσει τον κορυφαίο βιολόγο Svante Pääbo, βραβευμένο με Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής (2022), ως κεντρικό ομιλητή. Ο Pääbo, γνωστός για το πρωτοποριακό έργο του στην αποκωδικοποίηση του DNA των Νεάντερταλ, θα εξερευνήσει πώς τα αρχαία γονιδιώματα φωτίζουν τη βιολογία και την υγεία των σύγχρονων ανθρώπων.

Τίτλος ομιλίας:
“A Neanderthal Perspective on Human Origins and Health:
How Ancient DNA Is Revealing New Insights into Disease and Biology”

Σας προσκαλούμε στις 9 Οκτωβρίου 2026 στο ΙΜΒΒ, στο ΙΤΕ, σε μια ημέρα έμπνευσης, επιστήμης και ανακάλυψης, γιορτάζοντας τη δυναμική επίδραση της ελληνικής και διεθνούς έρευνας. Η διάλεξη φιλοδοξεί να γεφυρώσει την αιχμή της γονιδιωματικής έρευνας με θεμελιώδη ερωτήματα για το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.


Η διάλεξη θα είναι στην Αγγλική γλώσσα.

Περισσότερες πληροφορίες & εγγραφή:
https://www.embl.org/about/info/alumni/events/2026-kafatos-lecture/